Mat som älskar dig tillbaka

Är du ofta sugen och överäter kolhydrater? Då äter du antagligen för lite!

emotionell hunger kostråd sug sötsug

Anledningen till att du ofta känner dig sugen och överäter kolhydrater är för att du äter för lite; särskilt av protein men antagligen av all näringstät mat!

Den här texten blev väldigt uppskattad på instagram och facebook så här kommer den även på bloggen i lite längre format….Vill du ha fler inlägg på det här temat? I så fall, vad har du för frågor? Ställ dom som kommentarer till inlägget.

– Är du någon som har starkt kolhydrats- eller sockersug och/eller har svårt att bibehålla kostomställningar? Det har INTE med bristande vilja att göra utan kroppen säger faktiskt ifrån… Den får för lite av något och suget är en en signal.

 

– Är det här du? Känner du igen dig:

Följande exempel är en väldigt vanlig bild av hur man ”gör fel” när man äter hälsosam kost enligt min erfarenhet med kursdeltagare och kost-klienter… 

…på morgonen/förmiddagen

Om det inte är så att man skippar dagens första mål (periodisk fasta är ju hälsosamt) så börjar dagen med en lätt frukost – näringsrik tror man. Det kan vara en grön smoothie, chiagröt eller kanske växtbaserad ghurt med glutenfria flingor…. Det känns uppiggande och gott i stunden. På förmiddagen känner man sig kanske lite yr, trött och fika-sugen. Trots energidippen så håller man ut och äter inget – möjligen några nötter för det vet man är ett bra mellanmål.

…till lunch

Till lunch kanske det blir en sallad på café/restaurang eller matlåda med bowl med nyttiga grönsaker och röror. Det är gott och mättar, men känslan finns ändå där att det är något som saknas… ”Brödet…” tänker man… “åh, vad jag saknar bröd!” Men; “…inga problem jag biter ihop och skippar det”.

… på eftermiddagen

På eftermiddagen kommer det riktigt starka suget och kanske till och med en kraftig blodsockerdipp. “KAFFE!!!” …och visst, kaffe dämpar aptiten, det stimulerar stresshormoner så att man håller ut utan att äta något sött…. Vid 3-5 tiden kan det till och med ha smugit sig in en lätt huvudvärk.

Nu inser man att om det här inte ska gå ut över barnen, partner, handlingen till middagen eller kvällens aktiviteter så behöver jag något som piggar upp… det är nu man antingen trillar dit helt och äter något med socker eller trycker för många mackor eller dadelbollar.

…till middag/kväll

Middagen blir antingen lätt (p.g.a. av skuldkänslor eller mättnad/lätt illamående efter eftermiddagens “mellanmål”) och sedan har man svårt att sluta småäta frukt, hälso-godis och mackor… eller så har man “gett upp” och tar om middagen för många gånger tills man är övermätt. Man går och lägger sig med skuldkänslor och otillfredsställelse och lovar sig själv att göra bättre = visa bättre viljestyrka nästa dag. Cykeln återupprepar sig….

Lösningen är inte mer viljestyrka, utan att äta särskilt mer av protein till alla huvudmålen och kanske även mer fett av rätt sort! Prova så får du se!  

 

 

Hur kan jag hjälpa dig bäst?

Beroende på dina behov, boka antingen...

  1. Boka tid för individuell rådgivning 
  2. Kostregistrera med hjälp av app med recept 
  3. Veckomenyer för hormonbalans
  4. Kurs: Kom igång med ren och läkande mat

Klicka länkarna ovan för att läsa mer om respektive tjänst. För att söka lediga tider för kostrådgivning och kostcoaching, klicka "boka tid". 

Läs mer om alla tjänster

Prenumerera gratis 

Nyhetsbrevet som skickas varje vecka innehåller gratis kostråd och recept utan gluten, mjölk och socker. Du kan när som helst avprenumerera.