Mat som älskar dig tillbaka

"Min bestämda uppfattning är att hälsosamt också ska smaka gott! Om det inte gör det, så kan det inte vara helt och hållet hälsosamt enligt mig."

Nilla Gunnarsson

Ät mat som älskar dig tillbaka är min hälsofilosofi…

God mat har alltid varit en passion för mig och helhetsupplevelsen av hur vi njuter av tillvaron, vilka val vi gör för att må bra. 

Min bestämda uppfattning är att hälsosam mat också ska smaka gott! Om den inte gör det, om vi tvingar i oss maten för att vi tror att vi måste, så kan det inte vara helt och hållet hälsosamt enligt mig. Välmående handlar ju delvis om ren njutning, så vi kan behöva lära om vad som är riktigt god mat för både kropp och sinnen. 

Jag är...

  • Cert. Kost och näringsrådgivare
  • NLP Master Coach
  • Break Through Coach
  • Examinerad Food and Beverage Manager

Jag har...

  • bakgrund som kock och kökschef
  • specialkunskaper inom funktionsmedicinsk, individanpassad kostrådgivning
  • utbildning som yogalärare
  • vidareutbildat mig med specialkurser inom ayurveda, raw food, paleokost och växtbaserad kost

Mitt liv i mat och symtom...

Eftersom jag själv är känslig för vete, mejeriprodukter och raffinerat socker och samtidigt har smak för god mat, bakverk och desserter, så vill jag skapa recept som kan avnjutas av alla för smaken och upplevelsens skull, inte bara för de hälsosamma ingredienserna. Jag har levt med och utforskat olika steg av antiinflammatorisk kost sedan 2010 och lever som jag lär. 

När jag var liten älskade jag mat och att laga mat. Hemma åt vi relativt hälsosamt och medvetet. Det tog därför lång tid för mig att förstå att mina fysiska och känslomässiga symtom som jag hade lidit av sedan tidig tonår kunde ha med kosten att göra. Jag visste ju att jag ”åt bra”.

Det var först när jag hade fyllt 30, då jag fysiskt ”gick in i väggen”, som jag var tvungen att hitta alternativa svar på vad som orsakade symtomen.

Jag genomgick en lång process av att skala bort sådant i livet som inte längre tjänade mig och min hälsa. På vägen lade jag till nya och bättre vanor men det var när jag uteslöt vete och ko-mjölk som det äntligen vände för mig på riktigt.

Om mig som kostrådgivare och coach/terapeut

Jag har arbetat heltid med kostrådgivning, receptutveckling, coaching och med uppdrag som matkonsult sedan 2012.  

Det som utmärker mig i mitt arbete är att jag brinner för det jag gör och att verkligen hjälpa människor på djupet så att förändringarna blir bestående.

I kostrådgivningen arbetar jag med flera läkande principer för att skapa hälsa: antiinflammatorisk kost, balansera tarmflora, hormonbalans, blodsockerbalans osv. Jag tror inte att en specifik kostinriktning passar alla människor och jag jobbar med individanpassad kost.

Genom break-through-coachingen hjälper jag människor bl.a. med kroppsuppfattning, förändra gamla vanor, beroendebeteende, självkänsla, att lokalisera känslomässiga orsaker till fysiska obalanser och att identifiera steg framåt. 

Glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt…

År 2010 lade jag om kosten till glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt och min värld förändrades. Från att ha levt med ett knippe diffusa symtom så blev jag inom några veckor helt symtomfri. Jag förstod att maten var en viktig nyckel för mig till att må som allra bäst och jag började baka och laga mat efter nya principer. Läs mer i kurera.se intervju om hur ”Min förändrade kosthållning läkte mig”.

Eftersom att det alltid varit viktigt för mig att mat innebär sinnlighet och njutning så var det självklart att den ”nya” maten skulle smaka precis lika bra som den mat jag varit van vid när jag skapade  recept.

Tidigare har jag arbetat bl.a. som pedagog, som kock, kökschef och servitris. Sedan jag hittat de vägar som lett till att jag nu återfått full hälsa, så känns det helt naturligt att jag arbetar med mat igen. Nu ur ett annat perspektiv med fokus på välmående sinne, kropp och själ.

Min resa hit...

Jag är en kreativ själ som har provat på olika vägar i livet. Under sammanlagt 7 år bodde jag i Prag, Tjeckien där jag pluggade språk och arbetade inom restaurang. Jag har utöver mina yrkesutbildningar även även läst sociologi och engelska.

Det som intresserat mig har nog alltid handlat om både stora universella perspektiv och konkreta, praktiska saker som får människor att må bra eller att göra som de gör. Jag är intresserad av berättelser och kommunikation, av djur, av konst och musik. Ända sedan jag var liten har jag varit uppslukad av de riktigt stora existentiella frågorna i livet.

Under tonår och hela 20-årsåldern led jag bl.a. av hormonella obalanser och kroniska smärtor i kroppen. Jag, som många andra, gick till slut ”in i väggen” och började långsamt och metodiskt hitta alternativa vägar för att må bättre när sjukvården inte räckte till.

För mig inleddes den resan redan 2007 och handlade om en inre förändring på alla plan, fysiskt, känslomässigt, andligt och mentalt. På vägen utbildade jag mig till kostrådgivare, coach med olika påbyggnadsutbildningar och vaknade upp till sambandet sinne-kropp-själ genom mitt utforskande. Yoga, ayurveda, energiterapi, meditation, TCM och andra alternativa hälsoinriktningar har varit viktiga i mitt eget läkande och växande.