Mat som älskar dig tillbaka

7 steg av antiinflammatorisk kost

antiinflammatorisk kost clean food kostrådgivning paleo

- Kan man äta ägg eller inte när man äter antiinflammatoriskt?
- Hur är det med tomat och spenat?
- Ska man inte undvika allt med oxalater?
 - ...och nattskuggeväxter som aubergine och potatis, är det OK att äta när man äter antiinflammatoriskt?

De här frågorna får jag löpande hela tiden så jag fortsätter att försöka förtydliga. I stort sett är svaret att det beror på vilken grad av antiinflammatoriskt man behöver! En anledning till att råder så mycket förvirring kring antiinflammatorisk kost är att det finns flera nivåer. Man börjar alltså med steg 1 – har man ändå obalanser och mår inte bättre trots att man ”äter bra”; fortsätter man med steg 2, 3, 4… osv. tills att man upplever förbättring.   

Steg av antiinflammatoriskt (förenklat)

 • Steg 1: uteslut skräp, tillsatser, socker, processad mat. D.v.s. laga mat hemma från grunden av bra råvaror och sluta med socker och godis. Detta räcker för många som bara generellt vill må bättre. Det här steget innebär också att man får koll på bra balans av kolhydrater, protein och fett med högt näringsvärde. Att man t.ex. äter rätt sorts fetter, stor andel fibrer, mat med högt näringsinnehåll osv. 
 • Steg 2: uteslut gluten
 • Steg 3: uteslut mejeri
 • Steg 4: uteslut alla sädesslag, även glutenfria och ät alltså mer likt paleo
 • Steg 5: Testa överkänslighet själv genom att eliminera de vanligaste födoämnes-allergenerna under helst 12 veckor – dessa är mjölprotein (uteslut från både ko, får och get), gluten, vetestärkelse, havre, jäst, ägg, majs, soja och jordnötter.  Återinför dem sedan en och en för att se om de orsakar symptom.
 • Steg 6: prova AIP Läs mer…
 • Steg 7: uteslut oxalater Läs mer…

OBS! De flesta kan stanna på steg 3 enl. min erfarenhet och uppleva revolutionerande hälso-förbättringar (om man har koll på det man äter också, inte bara det man inte äter). Jag jobbar främst med de första stegen av antiinflammatorisk kost/elimineringskost (till steg 4). Jag tar även in flera läkande principer än bara generellt antiinflammatoriskt när jag tänker kost/hälsa: läs inlägget –Vad är ren och läkande mat?.

- På vilken nivå hittar du din balans? - Behöver du ta flera steg för att må optimalt? Vad som är läkande kost för dig handlar om att du hittar din nivå… utifrån dina individuella behov och förutsättningar. Den kost som gör att du verkligen mår bättre har att göra med att du hittat det som orsakade problemen och inte bara att du äter på ett visst sätt för att man ska eller borde.

Utforskar man på egen hand kan det ta lite tid att hitta rätt. Tar man hjälp kan man få snabbare vägledning om vart man bör lägga ribban.

Jag jobbar med individanpassad kost i min kostrådgivning och inte med särskild dieter. Däremot har jag alltid fokus på hälsa och välmående. Maten jag jobbar med utgör ett naturligt sätt att äta med helt vanliga men ursprungliga råvaror av bra kvalitet – i rätt kombination.

Jag har studerat och har tagit intryck av...

* antiinflammatorisk kost 
* medelhavskost
* blå zoner-mat
* paleo/stenålderskost
* ayurveda
* GI- äta för blodsockerbalans
* ketogen kost/low-carb (mjölkfri)
* levande föda
* metabola typer
* FODMAP
* SCD
* AIP

*Stegen ovan förutsätter såklart att man tar hjälp av sjukvård och alternativ vård när man behöver. Alt. kan vara näringsterapeut, funktionsmedicinsk läkare, Ayurvedisk läkare (inte hälsorådgivare) och TCM-läkare och även kostrådgivare. Man bör alltid vara i kontakt med sjukvården om man har sjukdomssymtom oavsett vilka metoder man provar själv eller i samrådan med alt. vård.

Mer läsning

Hur kan jag hjälpa dig bäst?

Beroende på dina behov, boka antingen...

 1. Boka tid för individuell rådgivning 
 2. Kostregistrera med hjälp av app med recept 
 3. Veckomenyer för hormonbalans
 4. Kurs: Kom igång med ren och läkande mat

Klicka länkarna ovan för att läsa mer om respektive tjänst. För att söka lediga tider för kostrådgivning och kostcoaching, klicka "boka tid". 

Läs mer om alla tjänster

Prenumerera gratis 

Nyhetsbrevet som skickas varje vecka innehåller gratis kostråd och recept utan gluten, mjölk och socker. Du kan när som helst avprenumerera.