Mat som älskar dig tillbaka

Känns det lättare att hoppa på ytterligare en ny diet än att känna efter vad du behöver?

emotionell hunger holistisk hälsa kostråd stress
Nilla Gunnarsson Kostrådgivare

Att hoppa på ytterligare en ny kur, ny diet, lägga till fler kosttillskott eller satsa på ett nytt träningsprogram; har för många blivit ett sätt att undvika att ta itu med det man egentligen behöver göra. Det som man egentligen vet är mest kärleksfullt mot en själv... att varva ned och lyssna inåt. 

Under processen av läkning eller förändring uppåt på hälsotrappan kan man behöva utvärdera vad det är man inte behöver/bör göra som man ständigt försöker om och om igen – trots att det inte ger effekt. 

När jag själv kommit i obalans  så har jag oftast känt av det i kroppen som stelhet och svullenhet och på sömnen. Då tror jag ofta spontant att jag behöver yoga mer och äta bättre. Men med lång erfarenhet av självransakan så vet jag (om jag är ärlig) att det kanske är att koppla av jag egentligen behöver: att logga ut, skratta, umgås, gråta ut, konfrontera en ohållbar relation/situation eller meditera. Enkla saker som gör underverk för hälsan. Men trots att jag “vet” är det svårt att komma ur spiraler av beteenden.

 

Känns det lättare att hoppa på en ny diet än att varva ned?

Att våga se sig själv och att tillgodose sina egentliga behov som att vila extra mycket, ligga ned och vara sjuk tills att man blivit frisk eller stå upp för sina behov inför andra är ofta läskigt för många och kan kännas för stort att ta itu med. Känns det lättare att hoppa på en ny diet än att varva ned? Då är det nog att varva ned som är viktigare än någonsin. Att välja rätt kost bör komma från en ärlig plats av att vilja må bra – inte från ett läge av att uppfatta sig själv som någon som är trasig och måste fixas.

 

- När är det rätt att börja en kostomställning då?

Det är rätt att börja äta bra när som helst… så länge som man är villig att gå igenom processen på ett ärligt och villkorslöst sätt. För det första, vet att kroppen är där den är… Det är verkligen mycket olika hur man reagerar på en kostomställning. Var beredd på att ta det lugnt och att känna efter mycket – släpp förväntningarna om specifika resultat.

När man gör en “kur” så som under 21 dagarsprogrammet under kursen ren och läkande mat så får man först och främst bättre koll på just där man själv är här och nu. Nästa steg mot balans är kanske inte att bli pigg precis på en gång (för många är det ändå det) – nästa steg mot balans kan istället vara t.ex. trötthet eller influensaliknande symtom för att signalera att det är även dags för utrensning och återhämtning. Du kanske upptäcker att du behöver släppa på gammalt bagage för att vara den hälsosamma lättsamma människa du vill vara? Det är en process du inte kan skynda förbi. Var villig att låta kroppen vara där den är och att gå igenom det den behöver.

Att hitta helt rätt och uppnå bestående hälsa och balans kräver ärlighet under en längre period än man oftast önskar när man först sätter igång. En kostomställning är ett viktigt steg för många på vägen att uppnå hälsa och balans och även om det är ett viktigt steg så är det kanske inte det viktigaste.

 

Hur kan jag hjälpa dig bäst?

Beroende på dina behov, boka antingen...

  1. Boka tid för individuell rådgivning 
  2. Kostregistrera med hjälp av app med recept 
  3. Veckomenyer för hormonbalans
  4. Kurs: Kom igång med ren och läkande mat

Klicka länkarna ovan för att läsa mer om respektive tjänst. För att söka lediga tider för kostrådgivning och kostcoaching, klicka "boka tid". 

Läs mer om alla tjänster

Prenumerera gratis 

Nyhetsbrevet som skickas varje vecka innehåller gratis kostråd och recept utan gluten, mjölk och socker. Du kan när som helst avprenumerera.