Mat som älskar dig tillbaka

Om att jobba med eller emot kroppen...

kroppsuppfattning känslor mat självkänsla Oct 03, 2022

För några år sedan lät devisen ”mat som medicin” som rent flum. Sedan kom vågen då många av oss upptäckte de revolutionerande hälsoförbättringarna man kunde uppleva med förändrad kost. Men nu har ett nytt problem dykt upp – nu går istället många går runt med en ständig ångest över vad som är rätt eller fel att äta. Känslor som för många har blivit ännu mer förknippad med mat än tidigare är skuld, skam, förvirring och till och med självförakt. 

De flesta nya kostprogram och dieter fungerar under en tid. Kanske en längre tid som några år till och med. Men på lång sikt är begränsande perspektiv på kost oftast inte alls ett särskilt bra sätt att förhålla sig till mat på, varken emotionellt och mentalt eller fysiskt.

…börja relatera till kroppen mer ärligt

Vi behöver oftast anamma ett större perspektiv när vi samarbetar med kroppen för att uppnå balans. Vi kan som exempel börja relatera till kroppen mer ärligt som något levande, föränderligt och egentligen ganska obegripligt för det logiska sinnet – och sluta behandla den som en mekanisk robot som saknar sin manual. Vi hamnar ofta mer rätt när vi inser att det inte finns någon exakt manual utan att vägen till hälsa är mycket mer komplex – eller enkel – beroende på hur man ser det.

Att tänka att ”mat är medicin” kan faktiskt ge ett felaktigt perspektiv att kroppen likt en robot/maskin snabbt kan repareras och ”botas” bara vi hittar rätt botemedel. De kemiska receptbelagda pillren byter vi mot särskild mat och kosttillskott men perspektivet på kroppen och läkande kanske inte har förändrats?

Rätt kost är bara ett hjälpmedel, en komponent som är ett sätt att hedra kroppens behov. Man kommer tillexempel inte undan att hantera långvarig stress genom att äta bra under en period. Oavsett hur extrem kosten är eller hur många tillskott man äter. Men, man kan absolut i processen av att äta rätt kost komma ned i varv och komma i kontakt med kroppen, vilket leder till att vi lättare tar itu med stress och andra obalanser i vardagen.

…relationen till mat och till den egna kroppen lika viktiga att förändra som kosten i sig…

För de allra flesta är relationen till mat och till den egna kroppen lika viktiga att förändra som kosten i sig. Det är viktigt att lära sig lyssna på sin egen kropp och följa sin egen inre guidning utan att känna skuld eller skam även att man nu ”gör fel” när vi inte följer regler och riktlinjer perfekt. Det är avgörande att vi hittar en tillåtande, förlåtande och accepterande attityd i vårt läkande eller på vägen mot ökat välmående. Då ökar också viljan automatiskt att äta bättre och bättre.

Vi kan också behöva vara ärliga mot oss själva och välja en mer strikt kost än det som verkar funka för andra! Det är ibland det mest kärleksfulla mot oss själva.

Vägen mot välmående och hälsa handlar alltid om att hitta en acceptans av oss själva så som vi är här och nu, oavsett om vi uppnår 100%-ig hälsa, når vår idealvikt eller inte.

Vill du veta mer om hur jag kan hjälpa dig? 

Kontakta mig
Läs mer