Mat som älskar dig tillbaka

-Hur håller man kosten när man är bortbjuden eller går på restaurang?

antiinflammatorisk kost kostråd kostrådgivning

-Hur mycket förstör det om jag tar ett glas bubbel eller en bit tårta på festen? -Hur hanterar jag situationer när man är bortbjuden eller går ut på restaurang? De här frågorna dyker alltid upp varje under varje kostrådgivning och kurs. Alla som tar sig igenom satsningar på hälsan behöver reflektera över hur man själv tar ställning… Ungefär så här brukar jag svara deltagare och kostklienter:

Att stå upp för sig själv och sina behov är nästan alltid ett känslomässigt problem snarare än ett praktiskt. Att välja den mat som passar på en buffé eller be om alternativ till tex sås eller dryck innebär för det mesta inga praktiska svårigheter. Det handlar istället om att hantera andras reaktioner eller bearbeta sina förväntningar om andras reaktioner.

”just nu är jag inte tillräckligt stark att ta obehaget av att möta andras reaktioner”

Att stå upp för sig själv och sin hälsa handlar om att göra val som hedrar en själv. För vissa betyder att vara tydlig mot andra utåt och gå igenom obehaget av att inte veta vad andra ska tycka, för vissa handlar det om att hitta en balans där ”fusk” känns som äkta gemenskap och inte bara ett försök att inte stöta sig med andra och passa in. Ibland behöver man hedra att ”just nu är jag inte tillräckligt stark att ta obehaget av att möta andras reaktioner”. Då är det antagligen bäst att skjuta på det och för tillfället ”spela med”. Det kan alltså också vara ett sätt att hedra sig själv – att inte utmana sig själv för mycket utan ta processen steg för steg.

Det är alltså personligt tycker jag hur man ska hantera sådana situationer men det bästa brukar vara att utgå ifrån att de största problemen handlar om relationer och hur man möter vad andra ska tycka.

Vad gäller frågan ”förstör det att ta ett glas bubbel eller en bit tårta” – det handlar helt och hållet om syftet med varför man beslutat sig för att avstå från början skulle jag säga. Att göra avsteg från sin egen hälso-plan på en fest är självklart oftast inga problem fysiskt/praktiskt – för hälsan handlar det alltid mer om helheten än om enskilda tillfällen. Men känslomässigt kan det alltså ha större betydelse och där äv vi olika! Vad som funkar för någon, funkar inte för någon annan…

Vad upplever du? Vad har hjälpt för dig i sådana situationer?

Hur kan jag hjälpa dig bäst?

Beroende på dina behov, boka antingen...

  1. Boka tid för individuell rådgivning 
  2. Kostregistrera med hjälp av app med recept 
  3. Veckomenyer för hormonbalans
  4. Kurs: Kom igång med ren och läkande mat

Klicka länkarna ovan för att läsa mer om respektive tjänst. För att söka lediga tider för kostrådgivning och kostcoaching, klicka "boka tid". 

Läs mer om alla tjänster

Prenumerera gratis 

Nyhetsbrevet som skickas varje vecka innehåller gratis kostråd och recept utan gluten, mjölk och socker. Du kan när som helst avprenumerera.